18.06.20

Zpráva z Mezinárodního mistrovství České republiky ve třídě Tornádo 12.-14.6.2020






Závodu Mezinárodního mistrovství České republiky na katamaránu Tornádo se ve dnech 12.-14.6.2020 zúčastnili čeští závodníci a jedna posádka z Německa. Jednalo se o první mezinárodní závod třídy Tornádo po dlouhé pauze z důvodu přijatých opatření v boji proti Covid 19.



Mistrovství se vydařilo. Odjelo se ve třech dnech 9 z 12 naplánovaných rozjížděk. Rozhodčí stavěli trať pouze pro třídu Tornádo, postavili ji dobře a díky tomu měly rozjížďky rychlý spád a závodníci pořád závodili a nepostávali. Rozjížďky trvaly 30-40 minut, jezdily se tři kola a o zajímavé momenty na startu, točných bójích a v cílové linii nebylo nouze. Závodníci si závod užívali a při večerním posezení jednotlivé fáze závodu dlouze rozebírali. V pátek za teplého počasí a proměnlivého větru byly odjety čtyři rozjížďky, v sobotu v podvečer  jedna a závod vyvrcholil v neděli při větru 15-20 uzlů odjetím čtyř velmi kvalitních rozjížděk. 

Ze všech účastníků se nejvíce dařilo týmu Fischer CZE 686 s kormidelníkem Davidem Křížkem a kosatníkem Zdeňkem Adamem. Po drobných problémech s nastavením lodě v úvodu závodu zvládla tato posádka zbytek závodu bez chyb. Zvítězili v pěti rozjížďkách a zaslouženě získali titul Mistrů České republiky. V závěru v silnějším větru s nimi sváděli souboj Petr a Raphael Frehlandovi na lodi GER 118. Tato posádka dvakrát zvítězila. V celkovém hodnocení obsadila druhé místo. Získávali při jízdě s genakrem na zadobočním kurzu. Třetí místo obsadila zkušená posádka z YC Kovářov Milan Chlebna/Jiří Pavliš na lodi CZE 50. V úvodu se jim podařilo jednou zvítězit a dobrým výkonem udržet medailové umístění. Největší souboj sváděli s posádkou Zdeněk Pavliš/Klára Pavlišová z YC Kovářov na lodi CZE 62. O medaili se rozhodlo v poslední rozjížďce. Dva dny na medailové pozici byla i loď CZE 72 z YC Kovářov. Michaela Pavlišová s bratrem Markem vyhráli první rozjížďku. Ve slabším větru jim to jelo výborně, do silného větru v závěru se rozhodli nenastoupit a pořadím se propadli za posádku František Němec/Jiří Rod na lodi CZE 24 z ALT Tornado.

Nejmladším účastníkem byl teprve jedenáctiletý Štěpán Beneš na lodi CZE 9, který se svým otcem Petrem z pořádajícího oddílu vytvořili další rodinnou posádku a stali se nejlepší posádkou s lodí s duralovým stěžněm.


V závodě bylo vidět i dramatické situace. Čtyři lodě se převrátily, dvakrát vypadla posádka z lodi, došlo na drobné materiálové škody. V této souvislosti je nutné vyzdvihnout výkony dětských účastníků Štěpána, Marka a Kláry, dále se poklonit výkonům Petry, Jany, Nicole, Michaely, které to neměly se svými mužskými parťáky jednoduché.
   
Dále je třeba poděkovat organizačnímu týmu z YC Jestřábí za skvěle odvedenou práci a poskytnuté zázemí, rozhodčím a záchrannému týmu za práci na vodě. Závod byl konán pod záštitou ČSJ, který závod pomohl finančně podpořit, finanční podporu poskytla také společnost Prefa Hubenov.

V letošním roce se ještě bude pořádat na Lipně jedna mezinárodní regata pro třídu Tornádo. Pořadatelem je YC Kovářov a pojede se o víkendu 29.-30.8.2020.  Mnozí účastníci mistrovství opět na závod přijedou a jsou také pozváni posádky ze zahraničí.  Bude se na co dívat a kdo budete mít zájem, můžete si jízdu na katamaránu vyzkoušet.   

Výsledky  - 12 lodí :   1.    CZE 686            Křížek David / Adam Zdeněk                          9 bodů               
                                   2.   GER 118            Frehland Peter / Frehland Raphael              15 bodů 
                                   3.   CZE   50            Chlebna Milan / Pavliš Jiří                             20 bodů   

Odkaz na výsledek závodu:  https://www.sailing.cz/vysledky/201311


Za ALT Tornado zapsal:   Zdeněk Pavliš